W któryś tam piątek robiłam kalarepkę marynowaną w kurkumie.
Bałam się, że mi nie wyjdzie... no i nie wyszło. Jakaś za kwaśna się zrobiła ale do porażek jej nie zaliczam.
Zapodaję przepis :
1- dwie średnie kalarepki obrać grubo, pokroić w cienkie plastry (2-5 mm) i posolić. Jak puści soki- to wylać ten sok.
2- skład marynaty: szklanka wody, szklanka octu (ja dałam ocet
jabłkowy), szklanka cukru, niezbyt czubata łyżeczka kurkumy w proszku, ziele angielskie
i liście laurowe.
Marynatę i kalarepkę doprowadzić do wrzenia, odstawić z gazu, pozostawić pod przykryciem ...niech tak sobie godzinami stygnie.
Najlepsza jest dopiero dobę później.
Dodatek do... jeszcze nie wiem do czego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz